Propolisz
A propoliszt a méhek a növények rügyeiről gyűjtik. A növényi propolisz a növény rügyfakadásának a védelmi rendszere, óvja a friss hajtást, sebzést a növényen a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Gyakorlatilag ugyanezen hatásait hasznosítják a méhek is a kaptárban. Fertőtlenítenek, elpusztítják a kórokozókat, gombákat, kártevőket, gyakorlatilag a teljes lakóterüket bevonják vékony propolisz réteggel.
Propolisz a méhek folyamatosan gyűjtik, de kiemelkedő mennyiségben a betelelés előtti időszakban, augusztus, szeptember hónapokban.
A propolisz megjelenése:
A tiszta propolisz barna, viaszszerű, ragacsos anyag, viasszal keveredve. A propolisz kizárólag tiszta, 96%-os alkoholban oldható, oldatként szűrhető, tárolható. Fogyasztás előtt hígítani kell, vagy kivonni belőle az alkoholt. A tiszta alkohol egészségre ártalmas!
Az alkohol kivonásával tömény propolisz sűrítményt nyerünk, ami szintén nem fogyasztható. A hígítása vegyes mézzel történik és ilyen formában kerül eladásra. A propoliszos méz tartalmazza a propolisz minden kedvező tulajdonságát, egy, a gyermekek által is fogyasztható formában. A propolisz gyermekek számára nem fogyasztható!
A propolisz összetétele:
A propolisz felhasználása:
Az egyik legősibb fertőtlenítőszer. Kiváló fertőzések, gyulladások, hegek, horzsolások, herpeszek, pattanások, gombás fertőzések kezelésére. Hatásos magas vérnyomás ellen, tágítja a hajszálereket. Máj és epeműködést serkenti, erősíti az immunrendszert. Használható természetes formában elrágva, Oldatként, töményen ecsetelőként, külsőleg. Higított oldatként pakolásként, öblögetőként vagy elfogyasztva belsőleg.
A propolisz adagolása:
Általános immunerősítésre, megelőzésre megfázásos időszakban napi 1×1 kiskanál, reggel étkezés után. Megfázás, torokfájdalom, vagy egyéb kúraszerű alkalmazásnál napi 3×1 kiskanál.