Propolisz

Propolisz

A propoliszt a méhek a növények rügyeiről gyűjtik. A növényi propolisz a növény rügyfakadásának a védelmi rendszere, óvja a friss hajtást, sebzést a növényen a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Gyakorlatilag ugyanezen hatásait hasznosítják a méhek is a kaptárban. Fertőtlenítenek, elpusztítják a kórokozókat, gombákat, kártevőket, gyakorlatilag a teljes lakóterüket bevonják vékony propolisz réteggel.

Propolisz a méhek folyamatosan gyűjtik, de kiemelkedő mennyiségben a betelelés előtti időszakban, augusztus, szeptember hónapokban.

A propolisz megjelenése:

A tiszta propolisz barna, viaszszerű, ragacsos anyag, viasszal keveredve. A propolisz kizárólag tiszta, 96%-os alkoholban oldható, oldatként szűrhető, tárolható. Fogyasztás előtt hígítani kell, vagy kivonni belőle az alkoholt. A tiszta alkohol egészségre ártalmas!

Az alkohol kivonásával tömény propolisz sűrítményt nyerünk, ami szintén nem fogyasztható. A hígítása vegyes mézzel történik és ilyen formában kerül eladásra. A propoliszos méz tartalmazza a propolisz minden kedvező tulajdonságát, egy, a gyermekek által is fogyasztható formában. A propolisz gyermekek számára nem fogyasztható!

A propolisz összetétele:
Vitaminok (B1, B2, B12, C, E)
Aminosavak
Enzimek
Ásványi elemek (Al, K, Na, Mg, Na, Ni, P, Zn)
Illóolajok
A propolisz felhasználása:

Az egyik legősibb fertőtlenítőszer. Kiváló fertőzések, gyulladások, hegek, horzsolások, herpeszek, pattanások, gombás fertőzések kezelésére. Hatásos magas vérnyomás ellen, tágítja a hajszálereket. Máj és epeműködést serkenti, erősíti az immunrendszert. Használható természetes formában elrágva, Oldatként, töményen ecsetelőként, külsőleg. Higított oldatként pakolásként, öblögetőként vagy elfogyasztva belsőleg.

A propolisz adagolása:

Általános immunerősítésre, megelőzésre megfázásos időszakban napi 1×1 kiskanál, reggel étkezés után. Megfázás, torokfájdalom, vagy egyéb kúraszerű alkalmazásnál napi 3×1 kiskanál.