Vegyesméz

Vegyesméz

A vegyes virágméz megnevezés gyakorlatilag minden mézre igaz. A méhek a mézet virágról gyűjtik, az adott pillanatban nyíló, számukra elérhető minden virágról. Fajtaméz attól fajtaméz, hogy az adott területen, ahol a méhek vannak, jellemzően az adott időben az adott virág nyílik többségében, így a méhek jellemzően azt gyűjtik. Plusz fontos, hogy a kaptárba se legyen másfajta méz és az elvirágzást követően azt a méhész elvegye.

A fentiek alapján belátható, hogy nem létezik tisztán fajtaméz, csak fajtára jellemző. Emiatt fordulhat elő, hogy pl. az elméletileg nem kristályosodó akácméz bekristályosodik, ez nem a méz hibája, csupán csak a méhek találtak némi repcét például, amit behordtak a kaptárba az akác virágzása közben.

Hazánkban 850 növényfajt tartanak számon, mint méhek által látogatott növény. Egész évben, kora tavasztól késő őszig zajlik a gyűjtés. Általában a fajtamézek termelése előtti és utáni időszak mézei.

A legfontosabb fafélék: fűzek, gyümölcsfák, juhar, akác, gesztenye, hárs, szántóföldi növények (repce, mustár, facélia, lucerna, napraforgó) gyomnövények (medvehagyma, som, selyemkóró, aranyvessző) és a különböző mézharmatok (fenyőfélék, hársak, gesztenye).

A vegyesméz megjelenése:

Nagyon változatos: a világos sárgás színtől a sárgásbarna színeken át egészen a sötétbarna, szinte fekete színekig. Íze, illata, zamata szintén sokféle, de jellemzően erős, dinamikus ízekben gazdag. Egyes esetekben előjönnek a kesernyés ízek, illetve egyesek számára olykor kellemetlen illatok is. Általában könnyen kristályosodik. A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg!

A vegyesméz összetétele:

A vegyes virágméz értékét annak sokfélesége, változatossága adja. Valamint magasabb ásványianyag és flavonoid tartalma. (Minél sötétebb egy méz, annál gazdagabb ásványi anyagokban és flavonoidokban.) Ebben a méz ”fajtában” megtalálható a cukrok sokfélesége mellett a legtöbb mézben előforduló vitamin és nyomelem is.

A vegyesméz felhasználása:

Az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott méz. Népszerűségét a méz változatos zamata, illetve a vegyes virágméz kedvező ára adja.

Fogyasztása minden formában ajánlott. Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve, palacsintába, süteményekbe, tésztákra, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez.

A süteményekbe kifejezetten ajánlott zamatossága miatt. Különösen jól illik piros bogyós gyümölcsökkel társítva (krémekbe, fagylaltba, levesbe).